rare verkoopsters…

door | 12 februari 2016 | jurken, lange jurk | 4 reacties

Nederlandse verkoopsters zijn eerlijk, maar soms slaan ze door. Zoals daarnet.

Ik sta in de winkel een jurk te passen. Een mooie groene jurk, hij is in het randje van de uitverkoop. Een maat te groot, dat wel, want het is de laatste. Ik kijk in de spiegel. Hij zwiert beneden om me heen, de lengte is perfect. Je ziet je lijnen en je figuur terugkomen. Ik zal hem iets laten innemen door de kleermaker.

Achter me staat de verkoopster. “Doe uit die jurk, dit is niks, “ beveelt ze. “Te groot. Ook op de rug. Staat rommelig.”

In Frankrijk zijn de verkoopsters erg omdat ze je alle jurken willen aansmeren, al zit het voor geen meter. Maar dit is het andere uiterste. Ik heb nog niet eens gezegd wat ik zelf van de jurk vind! Ik besluit de strijd aan te gaan.

“Ik vind het een mooie jurk, “ zeg ik “Ook vind ik hem niet rommelig. Bovendien kan ik hem laten vermaken door de kleermaker.” Maar de verkoopster is onverbiddelijk. Ze wordt bijna boos. Ze wil haar gelijk halen, als ik deze jurk koop, ben ik de stadsgek. O, wat zal mijn moeder zich voor me schamen als ik  in deze jurk loop.

Ik kijk in de spiegel. Ik zie een goed zittende, bescheiden groene jurk in A-lijn. “Je bent wel heel eerlijk he?” zeg ik. “Ja,” zegt ze.”Soms vinden mensen een jurk mooi, maar ik niet. Dan zeg ik dat.” Ik bedenk dat ik dit geen goede verkoopstrategie vind. Het gaat niet om je smaak als verkoper, maar om de smaak van de klant. Dat moet je los kunnen koppelen. Een verkoper is geen personal shopper. Je kunt hooguit kijken of iets flatteert bij de potentiële koper.

De groene jurk flatteert. De lengte is precies op de knie, een klein beetje ruim, maar daar is iets aan te doen. Ik koop de jurk niet, ik heb geen zin in ruzie.  De verkoopster draagt trouwens eveneens een jurkje, net iets te kort. Je ziet precies haar kauwgomknieën eronder uit piepen. Ook zie ik haar vetrolletjes in de jurk. Maar ik  voel geen behoefte om dit wraakgierig te zeggen. Vredelievend verlaat ik het pand. Over een maand hangt de jurk er vast nog, maar dan voor nog minder, want de verkoopster vindt hem niet mooi.

Info: niet gekochte jurk, King Loui

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram