hardbol2

Rok in de Hardebollenstraat

Refo’s dragen een rok, nauwelijks jurken. Soms zelfs met een legging daaronder. De Hardebollenstraat kent weinig bewoners met Reformatische pretenties. Tot voor kort werkten hier de hoeren.

In mijn studententijd woonden een paar medestudenten in de Hardebollenstraat. Op de begane grond werkten de hoeren, boven slempten de studenten. Veel contact hadden de onder- en bovenburen niet met elkaar. Tien meter verderop is de vuigste kroeg van Utrecht genaamd ‘Kostenkoper’.

Oud-burgermeester Aleid Wolfsen heeft de hoeren weg gejaagd. De studenten zijn gebleven. Toen we deze foto maakten, glipte er een student langs. ‘Ik moet hier zijn’, zei hij en stommelde langs een krakende bovenhuistrap naar boven. De rode lampen zijn uit, de ramen zijn leeg. De werkspullen van de hoeren staan er nog. Een klinisch bed. Een plastic stoeltje van de Blokker. Als je de hele dag voor het raam zit, waarom koop je dan geen troon? De stoeltjes die er staan, zijn bij alle raampjes hetzelfde. Hadden de hoeren eenzelfde pooier, te vrekkerig om ‘zijn medewerkers’ een fatsoenlijke stoel te geven?

Dat je van seks je werkt maakt, is tot daar aan toe. Je kunt overal je werk van maken, en voor dit werk heb je met geringe opleiding een hoog uurtarief. Als je tenminste ZZP’er bent, wat zelden zo is. En ook de ‘happy hookers’ uit de boekjes hadden seks liever in de liefdessfeer gelaten, in plaats van seks te vercommercialiseren.  Maar dat je geld gaat betalen voor seks, is droevig. Nog akeliger is dat er vervolgens mensen zijn die een zwendel maken van de voor seks betalende desperado’s, door vrouwen onder verkeerde voorwendselen naar Nederland te lokken en ze daar te verhandelen als vee. Dat is slecht. Het is duister om jezelf te verrijken door andere mensen in het ongeluk te storten. Het omgekeerde van liefdevol handelen. Het tegenovergestelde van een ander behandelen zoals je zelf behandeld wilt worden (Joods-Christelijke leefregel). Wat er met de hoeren uit de Hardebollenstraat is gebeurd, weet ik niet. Volgens de laatste geluiden doken ze op in een obscuur hotel aan de Croeselaan.

Daar sta je dan in reforok op kuise lengte voor een peeskamer. Twee werelden, waar ik allebei geen deel van uit maak.

 

info: Rok: King Loui, vestje (bewerkt), Hema, schoenen, Sacha, lipstick, Lancome, jas, Gürüs

fotografie Rob van Scheers

fotografie
Rob van Scheers

tips  

How to rock de rok

Spijkerrokje

Kan na je achttiende niet meer. Mijn dochter van veertien mag het nog wel, hoewel ze het ‘eighties’ zal vinden.

Maxirok

Zorg dat je taille goed te zien is, dan krijg je het assenpoestereffect. Als je er iets langs overheen draagt, lijk je dik. Geen overhemd op je maxirok, dat staat heel erg Engelse kostschool.  Hakken eronder, zeker geen laarzen.

Korte rok

Combineer met een blazer of overhemd. Geen shirt met decolleté, anders lijkt het of je werkzaam was in de Hardebollenstraat.

Korte wijde rok

Pas op voor het tutuutjeseffect. Eigenlijk vind ik het niet meer kunnen na je zeventiende.

Middenlengte

Audrey Hephurn droeg rokken die net over de knie vallen. De middenlengte is zowel voor de kokerrok als de A-lijnrok elegant. Niet net boven de knie, want dan komt er een accent op je knokige knieën. Ook geen laarzen. Rokken (en jurken) van deze lengte zijn ook ideaal voor mensen die geen mooie bovenbenen hebben. De rok legt wel accent op je benen en enkels, maar alleen je onderbenen.
There are 4 comments

Add yours
 1. Natassja

  Jammer dat het bijschrift bol staat van de vooroordelen en voor de zoveelste keer bijdraagt tot stigmatisering van een behoorlijk belasting betalende zzp beroepsgroep!
  Fijn hoor,dat zowel de dames in de Hardebollenstraat,als ook wij,meiden van het Zandpad van de ene op de andere dag,welhaast letterlijk op straat zijn gegooid,zonder dat iemand zich ook maar een seconde om ons heeft bekommerd! Ach’t zijn maar hoeren…..!
  Om dán na bijna twee jaar weer een stukje te lezen dat volstaat met negatieve meningen doet pijn! Nog steeds!

   • Marina

    haha, eind jaren 80 was het linker raam op de foto ongeveer 4.5 jaar mijn werkplek….. heel vreemd om dit zo weer terug te zien….. de ramen zijn gesloten….. heel erg jammer…. niet dat ik nu nog terug zou willen, ik heb mijn tijd wel gehad maar ik heb er een mooie tijd gehad.


Post a new comment