rood jurkje van gisteren

door | 7 februari 2016 | jurken, korte jurk | 0 Reacties

“Gister is geweest, morgen is een verwachting, concentreer je op nu.” Ik ving deze flart pas op in de trein. Ik droeg een rood jurkje.

Typisch zo’n uitspraak van grote stappen – snel thuis. Als je het verleden zou uitvlakken, zou je namelijk niemand meer zijn. Je bent een persoon geworden door hoe je bent afgesteld én door de ervaringen die je daarna hebt opgedaan.

Je kunt het verleden niet negeren. Dat zou dom zijn. Al die parels van mooie ervaringen zou je verliezen. Ook de mindere ervaringen moet je niet vergeten, want zo leer je hoe je het een volgende keer anders kunt doen, volgens het principe ‘door scha en schande wordt men wijs’.  (Scha. Schannnde.) Je kunt doorschieten in je leercurve. Ik ken geen enkele 35+ single die geen lichte, gemiddelde of ernstige vorm van verlatings- of bindingsangst heeft. Niet voor niets ging het boek ‘liefdesbang’ als broodjes over de toonbank. Sommige vrijgezellen schieten subiet in een kramp als het gaat om de liefde. Dat komt de amour natuurlijk niet ten goede, waardoor ze nóg verlatings- of bindingsbanger worden. Of ze gaan van domme schrik het hele andere kamp over één kam scheren. “Mannen zijn niet te vertrouwen.” “Vrouwen zijn grillig en onnavolgbaar.”

Onrealistische kolder. Je hebt absoluut grillige en onbetrouwbare mensen, maar het gros is prima te volgen als je de moeite neemt te luisteren. Ook ga ik ervan uit dat de meeste mensen goede intenties hebben. Behalve als een man (of vrouw) een lange serie knipperlichtrelaties heeft van meestal niet langer dan een half jaar. Dan moet je niet gek opkijken als jij de volgende op rij bent. Historie is een indicator voor de toekomst. Dat geldt ook op zakelijk vlak.

Maar nu is nu. Het verleden is een pijlstok voor de toekomst, meer niet. Situaties en mensen veranderen. Steeds een beetje, net als een rivier. De enige echte realiteit die we hebben, is het heden. Ook dat is relatief, want zodra je iets doet, is het verleden tijd. Een ervaring wordt intenser omdat we hem daarna herkauwen. We maken er achteraf een verhaal van.

Van het verleden leer je, en de toekomst moet je vol vertrouwen tegemoet zien, omdat je weet dat alles steeds een beetje verandert en omdat je er zelf bij bent. Alleen jij kunt het echte verschil maken. Soms moet je het roer rigoureus omgooien en het anders doen. Niet bang zijn!

Dat is het leuke aan jurken. Elke dag doe je het weer helemaal anders. Hoewel – hoeveel rode jurken hangen er in mijn kast?

Info: jurk, Filippa K, schoenen, Christofoli, trenchcoat, Karen Millen, tasje, antiek. 

fotografie: Erik Meijers

fotografie: Erik Meijers

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram