Rotsenjurk

door | 12 augustus 2012 | jurken, lange jurk | 1 reactie

Mensen kunnen je bekend voorkomen terwijl je ze voor het eerst ontmoet. Dat heb je soms ook bij jurken. Het is bijna magie. Deze jurk kwam ik tegen in Italië, in het Etruskische plaatsje Talamone. Het pashokje was slechts een formaliteit.

Ik zit momenteel in Ierland. De witte jurk hangt te drogen. Ik had mijn koffer weer eens totaal verkeerd ingepakt, te veel truien en broeken en te weinig jurken. ‘Ierland is koud,’ was mijn gedachte. Nee. We hebben vooral warm weer gehad. De witte jurk bleek mijn enige goede ingeving. Hier in Ierland heb ik hem vaak aan.

We zijn onderweg naar  Greystones, de plek waar mijn held Marten Toonder heeft gewoond. Ik zit met mijn tweeling (11) in een kleine trein. Hij stopt op elke plek van de landkaart, al woont er slechts een kip en een halve paardenkop. Het treintje rijdt rakelings langs de kust. Tot hij strak over de kliffen rijdt. Het lijkt wel een rit in een avonturenpark. Je hebt het gevoel dat je met trein en al de afgrond in duikelt.

In Greystones is het mistig. We lopen een eindje langs de kust. Aalscholvers zitten op de rotsen, een kraai scheert krassend over ons heen. Ik vind het prachtig, die mystieke nevels, maar de eigengereide tweeling heeft geen zin om een lang eind langs de rotsen te lopen. Zo belanden we uiteindelijk in het schattige eethuisje ‘Summervilles‘, dat volgens eigen informatie altijd al in Greystones is geweest. Het is een authentieke maar vrolijke taveern. Ik heb nog nooit zo’n lekkere salade gegeten. Zou Toonder hier ook zijn geweest? Ik had hier graag een vorkje met hem geprikt. In deze jurk.

De witte jurk droeg ik ook in Talamone, de plek waar hij vandaan komt. Dat is een ander onbedorven plaatsje op de rotsen, net als het Ierse Greystones. Maar dan ruim 1000 kilometer Zuid-Oostelijker, in Italië. We zouden het daarom de rotsenjurk kunnen noemen. Of de I-jurk. De Buitenlandjurk. Die laatste noemer dekt de lading goed, maar de eerste naam is de mooiste.

Wit staat officieel voor zuiverheid en in dit geval klopt dat. Deze rotsenjurk bracht me naar plekken waar de lucht in letterlijke en overdrachtelijke zin zuiver is. Waar materialisme en hebzucht het leven nog niet hebben bevlekt.

Tips:
* Wit zou dik maken? Amahoela. Wit maakt alleen dik als je ook dik bent.
* Zwart kleedt beter af dan andere kleuren. Dat komt doordat reliëf (dus ook buikjes, vetrolletjes) minder zichtbaar is.
* Wit is meer dan gemiddeld doorschijnend. Rood zie je het minst goed door wit heen. Trek dus rode lingerie onder je witte jurk aan.
* Er wordt gezegd dat mensen die veel zwart-wit dragen, ook zwart-witte denkers zijn. Kleinschalig privéonderzoekje gedaan: Er lijkt een kern van waarheid in te zitten.  
* Als je een witte jurk koopt, let dan extra goed op het model. Gesteven linnen en keurige knoopjes inclusief verantwoorde lengte, kunnen een verpleegstersassociatie oproepen. Al te uitbundig wordt het juist weer bruidsjurkachtig.
Waar en prijs:
Jurk in het enige kledingwinkeltje in Talamone, Italië. Handgemaakt. € 130,-
Slippers: Fred de la Bretonière: € 69,-

 

Greystones, in Summervilles. Fotografie: Kahdra

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram