Sint Klazin bestaat wél

door | 26 november 2018 | jurken, korte jurk, video | 0 Reacties

Over geloofsafval van Sinterklaas en over Klazin, die wel bestaat.

Klazins collega ‘Sinterklaas’ wordt in Nederland veelvuldig gepersifleerd door mannen in de midlifecrisis. Pruik op, grijze snor en baard, onder de tabbert een vale Levi’s met sneakers. Geen wonder dat kinderen van het geloof afvallen. Ik herinner me nog de onthutste blik van mijn tweeling van negen, toen ze erachter kwamen dat het allemaal doorgestoken kaart was.  “O, wat erg…” zei zoon.  Hij was er een beetje stil van. Ik voelde me behoorlijk schuldig.

“En die Piet dan, die we ’s nachts op het dak zagen klimmen?” probeerde dochter toch nog bewijs te zoeken voor haar geloof.  Dat was toeval, legde ik uit. Een jaar geleden was een werkstudent, vermomd als zwarte Piet, in een dronken bui op de daken geklommen. De kinderen hadden het met eigen ogen gezien. Hij stond te zwaaien en te zingen (lallen, doorzagen de grote mensen) en hij zwaaide naar ze. Het geloof, dat toen al scheuren vertoonde, was daarmee in één klap toch weer bestendigd.  “Zwarte Piet…” wees dochter met open mond, terwijl ze voorzichtig terug begon te zwaaien en de hand van tweelingbroer pakte. Die zwaaide ook.  Een jaar later kwamen ze erachter dat het niet waar was.  “Soms is het verhaal mooier dan de waarheid,” legde ik uit.  Zoon knikte. Hij was toen ook al filosofisch.  “Ik blijf lekker in het verhaal geloven,” zei dochter rebels.  “Al ben ik achttien.” En ze rende naar haar kamer. Inmiddels zijn ze achttien.

Klazin, die altijd in de luwte heeft geopereerd, heeft met al deze kunstgrepen niets van doen. Want Klazin bestaat écht. Ze is er niet per se voor de kinderen, meer voor volwassenen. Ze heeft wat knechten maar die werken op flexbasis. Klazin is er voor de grote mensen.  Voor mensen die raad willen, die weer willen geloven, het maakt niet uit waarin. Die weer willen weten hoe je een schoen moet zetten, en wélke schoen. Wij zijn nu groot geworden. Wij leven in het later.  Wij zijn niet meer de schoenzetters, maar de schoenvullers. En daarom wordt het nu tijd voor Sint Klazina. Om weer te leren hoe de grote mensen het leven moeten vieren, zoals alleen kinderen dat kunnen.

 

Klazin één dezer dagen inhuren?  Mail naar klazinaelisabeth@jurkenvanmaria.nl

like de pagina van Klazin! 

 

 

Jurk: French Connection. Fotografie: Kerstin Vogel.

 

 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram