generatie jurk

door | 11 augustus 2015 | jurken, korte jurk, rokken | 2 reacties

Dit pakje is een strijdtenue tegen de tijd.

Het zit me niet lekker, dat ik ouder word. Dat is niet helemaal waar. Ik vind het ontzettend lekker om ouder te worden, alles op mijn leeftijd is beter dan vroeger. En ik heb veel meer geld. Ik zou niet meer terugwillen naar mijn twintigste, ook niet fysiek. Dat is het niet.

Ik heb het vaker over leeftijd gehad op deze blog. Het is een dingetje. Niet voor niets schrijven ook 40+ powerwomen voor deze blog. Wij zijn niet op zijn best als we dertig zijn. Hoe ouder, hoe interessanter. Wij zijn altijd op ons best, is mijn adagium.

Dit soort dingen predik ik geregeld in kroegen en op pleinen. ‘Vrouwen worden alleen maar mooier’, hoort ook bij mijn leer. Daar voeg ik met stemverheffing aan toe dat ‘in een gezond lijf geen mes of spuit komt,’ dat is een krachtige manier van zeggen dat ik niet aan plastische chirurgie zal doen.

Net op de fiets riepen twee werklieden naar me: ‘Dag moeder!’ Dag moeder, zeiden ze. Geen kind in de buurt te bekennen, ze zeiden het gewoon. Zie ik er uit als een moeder?? En hoe zien moeders er dan uit? Afgetobd? In de kroeg kreeg ik pas ook al zo’n niet eerder gehoorde, merkwaardige versierzin: ‘Je lijkt me een zorgzame vrouw. Ik val op zorgzame vrouwen.’ IK BEN DUS HELEMAAL NIET ZORGZAAM. Hoe vaak mijn kinderen ‘s ochtends niet in de wasmand moeten zoeken naar een schone onderbroek. Hoezo dit soort vage toebedelingen? Is het de leeftijd, mijn veranderende uitstraling? ‘Femme fatale’, ‘godin’, ‘Maria from heaven’ en oké, ook ‘evil bitch’ en ‘waar is je bezemsteel?’ Dat waren tenminste teksten. Maar ‘zorgzame, tobmoeder’? Nee nee nee! Niet! Sexy !

Ik ben natuurlijk de fucking veertig al een tijdje geleden gepasseerd. En minder gaat mijn leeftijd het niet worden. ‘Je krijgt meer rimpels,’ zei gister een goede vriend nadat ik hem anderhalf uur aan de kop had gezeurd of hij ergens aan zag dat ik ouder word. Ook dat nog. Meer rimpels. Maar kijk ik in de spiegel, dan vind ik het best oké. Ja, ik hou mijn buikje in. Ja, ik zie een butsje op mijn bil, ja, ik zie inderdaad die rimpel (nee!) maar overall kan ik de deur wel uit. Toch?

Ik zou niet jonger willen zijn, maar uiterlijk ouder worden, dat gaat me te snel. Geen grotere trap als iemand zegt “Je ziet er mooi uit, voor je leeftijd.” De laatste toevoeging is fnuikend. Parafrase: je bent over datum, maar al met al kun je er toch mee door. Ook niet grappig als mannen je jongedame gaan noemen. Ik ben geen jongedame en wil dat ook niet zijn.  Ik ben een dame.  Als je de veertig voorbij bent geschoten, wordt het tijd dat je een dame gaat worden. En dat lijf? Achja, dat lijf, die botten, dat vermaledijde lijf. Ik hoop dat het nog lang mee kan.  Net zo lang als die van mijn prachtige moeder die nog steeds op hakken loopt.  Zij is haar klasse toch ook niet verloren?

 

Info: mama (81) dochter (17) en ik. Blauwe jurk: Nife. Laarzen, Laura Vita

 

 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram