Supralapsaristen versus Remonstranten

door | 16 april 2018 | jurken, lange jurk | 0 Reacties

Dit is geen sprookje, want ik heb er bij aan tafel gezeten, bij een Lapsarist. De Lapsaristen zijn een vergeten volk dat met name woonachtig is in het Groene Hart en Tholen. 

We zitten in Filmhuis Louis Hartlooper, tortilla’s met kaas te eten in afwachting van de film. Ik vertel Tafelgenoot over de Remonstranten, waar ik zondag was. “Leer mij de Remonstranten kennen,” zegt Tafelgenoot. “Ik ben een Lapsarist.”

Een Lapsarist? Daar heb ik nog nooit van gehoord. En ik heb toch een redelijke woordenschat  – dacht ik. Ik vraag hem een verklaring. “Ik vind het met name een mooi woord,” vertelt taalgenoot. En ik wil ook iets zijn, ergens bij horen. Noem mij daarom maar De Lapsarist. “ Het heeft met de Remonstranten te maken, vertelt hij. Voor de betekenis van de Lapsarist op detailniveau pakken we Wiki erbij. Doet u dat ook maar, want het gaat om theologie op niveau uit de oude doos. https://nl.wikipedia.org/wiki/Supralapsarisme

Tafelgenoot vervolgt dat ik hem niet moet verwarren met Infralapsaristen en Supralapsaristen. Want daar heeft hij toch een hekel aan. En dan heb je ook nog de benedenvalse en bovenvalse infralapsaristen en supralapsaristen, van de benedenwindse eilanden of juist van de bovenwindse eilanden. Met name de de benedenvalse bovenwindse supralapsaristen staan bekend om hun gewiekstheid. Niet altijd recht door de zee. Bij de bovenwindse bovenvalse Infralapsaristen zijn de vrouwen wulps en de mannen bonkig. Van die details.

Waar hebben we het over? Het lijkt een soort volkje dat ergens in een ander universum leeft, de Infralapsaristen, de Supralapsaristen, de hobbits tegen de dwergen. Maar ze hebben echt bestaan, die volkjes, en ze gingen met elkander op de vuist. Ik geloof dat nou juist de Remonstranten niets met al deze lapsaristische geheimleer te maken wilden hebben. Die zeiden iets als “Doe toch normaal,” en dat vonden de Supra- infra en benedenwindse en bovenwindse, benedenvalse en bovenvalse Lapsaristen niet tof. Het lijkt wel een computergame. Geen Grand Theft Auto maar The Grand Lapsarist Battle. (GLB)

Tafelgenoot houdt het simpel. “De Lapsaristen, die zijn het oervolk,” verklaart hij. De rest is aftakking. Ik ben een oerman, dat is wat ik ben. “ Hij is in ieder geval origineel, want deze heb ik nog nooit gehoord. Voor mijn geestesoog zie ik dit keer het Volk der Lapsaristen verrijzen, oermannen met de knoet in de hand. De Lapsaristenvrouwen hebben mooie jurken aan, zijn sterk en kwetsbaar tegelijk, oervrouwen. Of is de inhoud van het woord nu losgezongen van de oorspronkelijke inhoud. Who cares? We doen een Donald Trumpje. It’s true.

Dit wordt de slechtst gelezen blog ooit, want SEO-technisch zullen weinig mensen zoeken op “Lapsaristen”. Mocht je deze blog toch gelezen hebben, bij deze een oproep: sluit je aan bij de Lapsaristen en wordt weer oer. Geen gezweef, geen gedoe, oer. De vrouwelijke Lapsaristen lopen er immer in jurk, dat is de enige wet der Lapsaristen. En de Lapsaristische mannen? Ach, geen woorden maar daden, zullen we maar zeggen.

 

Info schilderij: Gerard van Honthorst “De koppelaarster” te zien in Centraal Museum Utrecht. De afgebeelde dame is waarschijnlijk een Lapsarist.

 

 

p.s.: like ons op facebook!

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram