verkijk je niet op de protestanten

door | 17 februari 2020 | jurken, lange jurk | 0 Reacties

Je mijmert, flarden in je hoofd. Over protestanten, bijvoorbeeld.

Het college dat je afgelopen week had, popt op in je hoofd. Het ging over het protestantisme. Je wordt met terugwerkende kracht opnieuw boos, omdat het beeld van het protestantisme nog steeds aan elkaar hangt van cliché’s. Dat we ons altijd slecht zouden voelen, dat we hard werken omdat het moet van hogerhand. Wat een onzin. Ik voel me onvolmaakt, maar niet slecht. En het leuke aan het christendom is, dat je niet hoeft te streven naar volmaaktheid. Ik werk inderdaad hard, maar is dat niet Noord-Europees?  Ik ken genoeg niet-christenen die hard werken, maar dat is dan ook weer de schuld van de ‘Calvinistische cultuur’. Het protestantisme is sinds de jaren ’50 behoorlijk veranderd, van ‘recht in de leer’ naar ethische flexibiliteit. Dat ‘recht in de leer’ gold trouwens ook voor andere ideologieën, zoals Socialisme of Liberalisme. Het is veranderd. Maar de denkbeelden en cliché’s over  ‘steile protestanten’ blijven hardnekkig hetzelfde, misschien ook wel gevoed door biblebelters (soort Amish, niet de maatstaf), door Maarten ’t Hartiaanse ex-biblebelters en ontgoochelde domineeskinderen. Ik word er strijdvaardig van. Laat die heidenen hun bek houden met hun vooroordelen. Wat is die koffie eigenlijk goor.  Ik moet aan het werk, tikken, mensen bellen, prangende mail beantwoorden, professioneel sussen en streng zijn, en nog veel meer.

lees ook waarom-christenen-toe-zijn-aan-een-come-back

Dan denk ik na over de film waar we vanavond heen zullen gaan,  Dochter en ik. Ze zei:  ‘Ik zie je zo weinig, zullen we iets leuks doen maandag?’ Het klopt dat ik haar weinig zie, ze werkt veel en is altijd de hort op. Ze leeft gulzig en intens, moet al haar grenzen nog ontdekken. 19, de leeftijd dat je onbezonnen volwassen bent. Haar blauwe ogen en haar wilde haar. Vanavond gaan we naar de film. Ik voel een warme vlaag door mijn hart gaan.

Flarden, vlagen, nu eerst dat blogje tikken tussendoor, voor ik weer lekker protestants ga knallen in het zweet mijns aanschijns.

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram