SC_5619

jarretels of nylons?

De rokjesdag, die voor mannen maar vooral voor vrouwen een dag is waar je reikhalzend naar uitkijkt, wil maar niet komen. Elf graden, geeft mijn thermometer op dit moment aan. Wanneer kunnen die vermaledijde nylons eindelijk uit?

Nylons (ofwel panty’s) zijn verstikkend, want volledig van plastic gemaakt. Er zijn katoenen panty’s, maar die zijn dik, en dat is rond deze tijd van het jaar een beetje overdreven. Als alternatief heb je de jarretels. Sinds eeuwen dragen vrouwen hun kousen volgens het jarretelsysteem, panty’s zijn pas sinds de jaren ’60 door de massa overgenomen. Het is dan ook vreemd dat de jarretels inmiddels een hitsig sfeertje om zich heen hebben hangen. ‘Heeft ze jarretes aan? Woeoeoe.’ Daarnaast is er een andere merkwaardige ontwikkeling rond de jarretel: iedereen draagt onder invloed van wellustige plaatjes de jarretels bóven de string. Probeer het maar eens, naar de wc gaan met je jarretel boven je onderbroek. Gordel 1 los, gordel 2, gordel 3, gordel 4… broek naar beneden, jarretel naar beneden, en daarna weer alles in omgekeerde volgorde. Niet gek als je minimaal tien minuten rondhangt in een kille WC-ruimte. Zonde van je tijd. En dat allemaal omdat het kant zo mooi staat boven je slip. Het moet er officieel dus ónder. Daar kwam ik een paar weken geleden achter, na grondige bestudering van verschillende mode-historische boeken. Is toch knots, deze ontwikkeling?

Terug naar rokjesdag. Al is het koud, het laat niet onverlet dat we nooit moeten stoppen met rokken en jurken dragen. Met jarretels of nylons dan maar, in arren moede. En een lange winterjas. Totdat de verlossende zon doorbreekt.

Tips

Wanneer en hoe draag je panty’s of jarretels?

Panty’s

Wanneer?

 • Bij een korte jurk of rok.

 • Als de temperatuur rond het nulpunt of daaronder is

Hoe?

 • Katoenen panty’s gaan lang mee en zijn milieuvriendelijker dan nylons. Meer voor herfst en winter.

 • Koop goede panty’s en doe voorzichtig, vooral met minder denier. Goedkope panty’s gaan eerder kapot en zijn minder mooi, omdat ze grofmazig geweven zijn.

 • De nagellaktruc kent iedereen: heb je een ladder, doe dan nagellak op de uiteinden, dan loopt hij niet door.

Jarretels

Wanneer?

 • Bij een jurk op knielengte of langer.

 • Als het weer boven de 7 graden of warmer is

 • Als je een partner hebt die om één of andere obscure reden dol is op jarretels.

Hoe?

 • Jarretelgordel onder je slip, of aan je korset gegespt. Dat laatste is alweer lastiger als je naar de wc moet.

 • Overweeg stay-ups, kousen waarbij een gordel niet nodig is.

 

info: jurk, A.P.C., panty’s, Oroblu, 15 denier, schoenen, Christofoli, mandje, Dille & Kamille
There are 42 comments

Add yours
 1. Fleur de Jager

  Dag, ik ben Fleur . Ik ben 44 maar draag al vanaf mijn 16e in het weekend en 18e elke dag kousen. Tot op de dag van vandaag. Toevallig op deze site terecht gekomen en heerlijk om te zien dat ik niet de enige ben ( lijkt het wel op) die elke dag kousen draagt.
  Groetjes Fleur

 2. Kim

  Ik draag mn kousen ook altijd met jarretels. Gewoon omdat het ook heerlijk zit. Uiteraard wel in combinatie met een string. Ten eerste omdat een string lekkerder zit dan een gewone onderbroek maar het staat ook mooier. Mannen houden er zoiezo van..

 3. Linde

  Mijn naam is Linde, ik was op weg om een vriendin op te halen voor een oudenjaarfeest maar toe ik uitstapte zag ik een ladder in mijn panty en vroeg aan mijn vriendin om een nieuwe panty te lenen.
  op de slaapkamer gaf ze mij een jarretelles en nylonkousen met naad,en zij ik draag niets anders en heb geen panty’s toe heb ik voor de eerst keer jarretelles en nylonkousen gedragen naar het feest.
  vanaf toe iedere dag bij koud weer soms een string er onder of gewoon niets.
  groetjes Linde

  • Kees

   Hoi Linde
   geweldig verhaal over de kousen van een vriendin
   je ziet het te weinig jammer genoeg
   Als je nog kousen zoekt met of zonder naad ik heb nog 133 paar liggen

   Groetjes Kees

  • Kees

   Hoi Linde

   Dat er nog vrouwen zijn die dat dragen vind ik geweldig
   Mijn ex droeg ze ook altijd vond ik vrouwelijk en zonder slip meestal
   Heb er nog 133 paar liggen met en zonder naad
   Als je interesse hebt hoor ik het graag

   Vriendelijke groetn van Kees

 4. Judith

  Judith
  Ik draag al 40 jarretels van mijn 16 tiende het zit beter dan de panty en je kousen zakken nooit af , en ik vind het niet te veel werk om ze te bevestigen je moet er even handig in worden

  • Wina

   Er zijn ook verschillende lengtematen waardoor je ook jarretelles (of beter om dan een girdle te nemen) kunt dragen bij kortere rokken. Ik draag ze regelmatig onder een rok welke tot half dijbeen of zelfs iets daarboven gaat, de boorden van de (naad)kousen kun je tot aan je bil optrekken en dan zie je er dus niets van.

   En daarbij, stel “men” ziet er wel eens iets van…..nou en?

  • Maya De Schrijver

   Tussen door draag ik al jaren jarretelen maar het zijn van die flut gordeltjes.
   Graag wil ik nu over stappen naar wat degelijk, wel heel jammer dat je dat niet gewoon in een goede winkel vind en daar dan ook kan passen.
   Mijn vraag is wat bied het meeste confort 3 of 4 jarretelen per been?
   Bedankt,
   Maya.

   • Judith

    Maya, het antwoord is eigenlijk al gegeven .4 jarretels zijn prima, je kousen bleven hier door goed zitten. het is waar dat de meeste gordels niet goed zijn ,neem bij voorkeur metalen clips alleen een nadeel op een vliegveld. Neem ook geen step-in jarretelgordel maar een verstelbare net als bij een beha

 5. Maya De Schrijver

  Tussen door draag ik al jaren jarretelen maar het zijn van die flut gordeltjes.
  Graag wil ik nu over stappen naar wat degelijk, wel heel jammer dat je dat niet gewoon in een goede winkel vind en daar dan ook kan passen.
  Mijn vraag is wat bied het meeste confort 3 of 4 jarretelen per been?
  Bedankt,
  Maya.

 6. Chantal

  Sinds de jaren 50 draag ik al kousen in alle kleuren zonder en met naad. Geweldig met de juiste jarretelles. Ooit een keer een panty geprobeerd, maar dat vond mijn man ook niet leuk.
  We zijn een retrokoppel en vinden de levensstijl geweldig. De collega’s worden er ook door enthousiast en dragen ze ook zeer regelmatig.Hopelijk blijft dat ook zo!

 7. Linde Dagmaar

  Ja met Kerst ook jartellens en nylons gedragen en ze zaten zo lekker dat ik met nieuwjaar onder mijn jurk stockings met naad en naaldhakken,maar wel zonder slip aan naar de discotheek gegaan ben zalig het gevoel van nylons en jarttelen.

 8. Kirsten

  Zo dan, mijn naam is Kirsten en draag sinds mijn zestiende nylonkousen met jarretels.
  Inmiddels ben ik 49 en ik draag ze nét niet dagelijks maar tracht toch erop te letten om het wel te doen.
  Ik ben begonnen met goedkope gordeltjes die ik uit een catalogus bestelde en bij de lokale lingeriezaak kocht. Maar al snel kwam ik erachter dat kousen weleens loskwamen omdat de clips niet goed hechten.
  Al snel ontdekte ik de echte vintage jarretels gordel waarvan de clips uit metaal zijn vervaardigd en niet uit goedkoop plastiek bestaan. Dat voorkomt vaak nare situaties wanneer bijvoorbeeld de kous loskomt en plots halfweg je been komt te hangen in een drukke winkelstraat of disco.
  Vaak zijn de jarretels die je bij Zalando, Hunkemöller, Etam en dergelijke koopt met plastiek clipsen voorzien dus deze zijn prima voor in de huis of slaapkamer.
  Maar voor dagelijks gebruik verkies ik dus de echte jarretels gordel. Die zijn wat duurder dan bij de meeste grootwarenhuizen maar de kwaliteit is dan ook stukken beter en door de metalen clips komen je kousen niet snel los.
  Ik plaats mijn bestellingen steeds online via nylonsandmore.com welke een ruim assortiment hebben en steeds correcte prijzen en verzending bieden.
  Kousen heb ik in alle geuren en kleuren 😉 maar het liefst draag ik kousen van Gio en Cervin. Beide merken bieden prima kousen en de kwaliteit is echt subliem te noemen.
  Maar ik draag ook weleens kousen van C&A omdat ze lekker zitten en een heerlijk gevoel geven.
  Ze gaan iets sneller kapot maar ze zijn relatief goedkoop dus dat scheelt.

  • Linde Dagmaar

   He dag Kirsten,
   Leuk dat je al zo lang kousen en jarretelles draagt,maar ook wanneer je naar het werk gaat?
   Ik draag alle dagen jarretelles en echte kousen in alle kleuren met en zonder naaid (vandaag met) ik ben secretaresse
   Mijn man vind het leuk als ik zo ga werken en ik zeker ook.
   Wat vinden jullie ervan?

  • Judith

   Beste Kirsten,
   Ik draag ook al heel lang jarretels met nylonkousen ,leuk dat je ook kousen draagt .ik was ook ongeveer 16 toen ik ze ging dragen en ik draag ze nog steeds alledag al iets meer dan 30 jaar, net wat je zegt het moet wel van goede kwaliteit zijn met metalen clips, koop ze altijd in een goede lingerie zaak. ik vind het ook beter zitten dan een panty, dat kruipt altijd omlaag en bij een rok geen gezicht en aan de panty Hijsen mijn dochter gaat ze nu ook dragen.

  • Moni | Louis

   Beste Kirsten,

   Wij zijn een retro koppel en dragen vintage kleding voor gelegenheden als familiefeestjes, terrasje doen, recepties, avondje uit. Wij krijgen leuke complimentjes hiervoor.

   Leuk te lezen dat steeds meer dames de weg gevonden hebben naar comfortabele jarretelkousen. Jullie begrijpen wel dat gehannes met aantrekken van een panty, soms zitten ze niet lekker en het is ook broeierig. Wat een verbetering en verfrissing met jarretelgordel en losse nylonkousen. Een slipje draag je best over de jarretels en niet eronder zoals te zien op foto’s van lingeriemerken. Bedenk wat een probleem in de WC !

   Wij kopen de beste jarretelgordels “What Katie Did” bij http://www.whatkatiedid.com Superkwaliteit, metalen clips, 6 straps zodat de naden van nylonkousen mooi recht blijven. Echt supermooie setjes hebben ze daar, stijl jaren 40-50. Ook veel verschillende jarretelkousen verkrijgbaar, zowel echte als betaalbare moderne rekbare versies.

   Soms vinden wij originele naadkousen in een Kringloopwinkel voor een zacht prijsje, elders kosten ze € 25,-

   Moni doet soms stout, draagt een jarretelgordel in combinatie met veterkorset en naadkousen, onder haar vintage polkadot kleedje om inkopen te doen in de Lidl … 😉 Louis in zijn nopjes wetende van verborgen frivoliteit ! Zijn er nog hier als wij ?

   Vintagegroetjes,
   Moni & Louis

 9. Linde Dagmaar

  Hé 2020 in een raar jaar met al die toestanden, maar vandaag gaan de winkels terug open en kan ik weldra gaan schoppen op zoek naar een nieuwe jurk en rokjes en dat gaat gepaard met jarretelles en nylons zo voel ik me goed.zijn er nog vrouwen die ze nog dragen?deze blog is blijkbaar stil gevallen.

 10. Edith

  Samen met mijn vriendin tutten we ons in huis op om met de mannen op hotel te gaan. Een van de weinige uitjes die samen kunnen. Na wat drankjes word de sfeer losser en genieten de heren vooral dat we de echte naad nylons met een pointheel dragen. Ze zien de jarretels door de stof van onze jurkjes door drukken. Ook de randjes van onze string slipjes zijn goed zichtbaar…..Ik hoef je verder niets te zeggen dat deze avondjes decadent zijn.


Post a new comment