Ziehier: een mode-shopwandelroute door Parijs! vintage en haute-couture

door | 5 augustus 2021 | achtergronden, journalistiek, jurken, lange jurk | 0 Reacties

Wandelroute:  Hier kun je in Parijs shoppen tussen de één en duizend euro

 

Augustus betekent de laatste restjes sale. De winkeldochters zijn nu nog over, de kleinoden, die niemand wilde hebben en dat voor een appel en een ei. Waarom profiteren in Nederland, als modestad Parijs een paar uur verderop ligt? De grenzen zijn weer opgeheven, pak de Thalys!  Een rondgang langs het  Parijse vintagecircuit en de haute couture, met tips.  Pak Google Maps erbij en lees!

Spijkerbroeken zie je weinig in het Parijse straatbeeld, jurken des te meer. Op een willekeurig terras in de wijk Marais valt op hoe goed de Parijzenaars zich kleden, vrouwen én mannen. Een ouder echtpaar van naar schatting ruim tachtig passeert het terras. Zij draagt een lange jas, hakken, een zilveren speld in het haar. Hij een grijze linnen broek. Ze worden ingehaald door een jongen van in de twintig, lang haar, wapperende overjas. Le Monde valt bijna uit één van zijn zakken. Hij loopt gehaast met een boek in zijn hand, type filosofiestudent. Een Parijzenaar beseft dat hij als persoon tevoorschijn komt zodra hij de voordeur achter zich dicht doet. Hoe je goed voor de dag komt, leer dat maar van de Parijzenaars.

Grote kans dat onze filosofiestudent zijn kloffie in de Marais heeft gekocht, in het uitdijende Parijse vintagecircuit. ‘Vintage’ in de ruime zin des woords: kleding vanaf de jaren twintig tot pakweg de jaren zeventig. Géén tweedehands H&M’etjes, maar goed spul van vroeger. De van oorsprong joodse wijk Marais is het hart van de Parijse vintage. Ik tip een paar winkels die op de route liggen, maar er zijn er nog veel meer, van low-budgetvintage tot collectorsitems.

En nu is het tijd voor Googlemaps, of lekker nostalgisch een papieren toeristenkaart van Parijs, die kun je nog steeds overal krijgen. Het is een logische looproute, van de ene kant van de Seine over de brug naar de andere kant. Een kilometer of 6 in totaal. 

Eerste stuk route: het Vintagecircuit van Parijs

Rue de la Verrerie is de vintagestraat bij uitstek. Hier koop je betaalbare kringloopmode, voor een paar tientjes heb je een flinke stapel. Negeer voor het gemak de Givenchy-, Fendi- en Pradawinkel om de hoek (rue Des Archives), het prijsverschil is drie of meer getallen.  Free’p’ Star is een fenomeen in Parijs (De la Verrerierestraat 52 en 61). Onder een eighties-blacklightspotje op een balkon in de winkel, kleden hipsterbaarden en gothicmeisjes zich om. Er is een oude-vertrouwde grisbak van alles-voor-een-euro. Maar het is geen mottenballenmeuk wat hier wordt verkocht. Rijen legerjasjes uit het Franse leger. “Van het vreemdelingenlegioen” beweert een klant. Dat betwijfel ik, maar het klinkt romantisch. Het label met nummer en jaartal staan nog in de legerjasjes, soms staat de rang op het epaulet. Er ligt een vossebontje met een lief kopje en pootjes, Marianne Tiemen zou hier niet blij van worden. In een hoek staat –warempel- een tasje van Dior.

 Go with the vlo, we gaan een paar deuren verderop (Rue de Verrerie 65 en 67) naar Vintageshop Kawaï en de Kiloshop. Kleding koop je hier op gewicht. Veel zal het niet zijn, is mijn vooroordeel. Maar dat blijkt een misverstand. Om te beginnen ruikt het fris in deze winkels, niet die muffe tweedehandskledinglucht. Er hangen spullen van Juicy Couture en zelfs Kenzo, maar ook rijen Adidasjasjes en mooie jaren ’70 jurken.  Alles is gerangschikt  op kleur en soort. Het publiek is divers, geen hippies en gothics als bij de buren. De Kiloshop heeft in de kelder een soort vintage herenafdeling. Rijen herentrenchcoats (potloodventersjassen), ruiten colberts die een associatie oproepen met inspecteur Maigret die peinzend en brommerig door Parijs loopt, trekkend aan zijn pijp. Veel herenvintage heeft de kwaliteit van vroeger. Mooi materiaal, kamgaren, wol of flanel. Kom daar nog maar eens om bij Suitsupply. Een Parijse heer in overhemd  checkt de merken van Engelse jasjes, een man die aan Gandalf doet denken (lang grijs haar, staf ontbreekt) zoekt een trui.

Het kleine zaakje Vintage by Ramin’ (Rue de la Verrerie 64) heeft iets duurdere vintage.  Ramin verkoopt voornamelijk spullen uit de jaren vijftig, zestig en zeventig. Veel jurken, en een heel rek vol Levi’s 501’s uit de jaren vijftig tot tachtig. Voor een paar tientjes heb je bij Ramin een prachtige avondjurk uit de sixties.

Ook de conceptstore Monark (Rue Saint Opportune 3, voorbij place de Pompidou) heeft kostbaardere spullen, overigens is het er nog steeds goedkoper dan een doorsnee vintagewinkel in Nederland. De flamboyante verkoopster Tassa is enthousiast. “Ooit ben je die jurk zat,” wijst ze naar mijn jurk, “dan kun je hem beter door verkopen, want dan is iemand anders weer blij! Recycling is beter voor de wereld.” Ze trekt me mee naar een rek met kleurige gewaden, “ echte Japanse kimono’s”. Ze laat de zijden stof door haar handen glijden, en wijst naar het familiewapen dat in de kimono’s is genaaid of erop geschilderd. “De ware kringloop!” juicht Tassa, “Je kunt deze kimono’s nergens anders krijgen.”.

Een interessante categorie vintage is die van de collectorsitems. Bijvoorbeeld Janvier25 (Rue du Vieille Temple 97) van de Japanse ontwerpster Yukiko. Ze heeft diverse verzamelstukken (Hermes, Chanel ) vooral online  via www.vintage-paris.com, een residu hangt in de winkel, maar die is meestal dicht. Daarom steken we over naar de andere kant van de Seine, naar het Amsterdam-Zuid van Parijs, Saint-Germain-des-Prés. Daar zit de bijzonderste vintagewinkel van Parijs en je kunt je daarna laven aan echte eerstehands onvervalste Franse haute couture. Saint-Germain is op loopafstand vanaf de Marais, een klein half uur. Je neemt de brug (Pont Neuf of Pont des Arts) over de kolkende Seine, een prachtige route. Met de metro kan ook: halte Saint-Germain-des-Prés.

Aan de Rue de l’Echaudé 23 zit het kleine zaakje Ragtime. Van buiten onooglijk, binnen ben je in één keer honderd jaar in de tijd terug gezet. Dat komt mede door de eigenares Françoise Auguet, een grande dame op leeftijd met dunnend zwart geverfd haar. In haar chaotische winkel heeft ze veel topstukken uit de modegeschiedenis verzameld. Het iconische jasje van Chanel dat we kennen van Jacky Kennedy, beroemde tassen van Vuiton en Dior, antieke jurken van Lanvin, een prachtige jurk van Christine delaCroix. Het kost wel wat, de kleding begint bij een euro of driehonderd. Auguet komt aan de antieke spullen via een netwerk van liefhebbers in Parijs, vertelt ze met haar zware doorrookte bas. De Parisienne is trots op de modehistorie van Parijs. “Alle mode komt van hier,” zegt ze zonder enige bescheidenheid. Nederland begint op modevlak de laatste jaren een beetje bij te krabbelen, maar Parijs haal je niet in, vindt ze. Ze heeft gelijk. Ten tijde van Balmain, Chanel en Dior begin vorige eeuw, waren we in Nederland aan het overleven in het interbellum. Zo’n rijke geschiedenis schept een modegeweten, het hoort bij de Parijse opvoeding. We trekken de deur van Ragtime achter ons dicht.

 

Tweede stuk van de wandelroute: moyenne en haute couture

Flaneer langs de Boulevard Saint-Germain, Rue de Grenelle en Rue du Four.  Hier is alleen maar top-endmode. Er zijn op dit moment fikse kortingen, zeventig procent of meer. Een paar winkels zijn bij uitstek de moeite waard om aan te doen, al is het alleen al vanwege het avontuur. Bijvoorbeeld de Louboutinwinkel aan Rue de Grenelle 38. Ontwerper Christian Louboutin is één van de weinige ontwerpers die bij leven zichzelf tot  icoon heeft weten te verheffen. In 1991 opende hij zijn eerste winkel in Parijs. Hij herintroduceerde de stiletto in het modebeeld en gaf een nieuwe impuls aan de schoenenmode  “Schoenen moeten je doen denken aan seks,” zei hij een tijdje terug jaar in Time. Zijn winkel aan Rue de Grenelle, heeft de air van een heiligdom. Een beveiliger in lakeienkostuum opent met een buiging de deur. Men fluistert. Een schoen wordt gepakt alsof het een opgraving uit het oude Egypte is. Nuchtere Nederlanders ervaren deze benadering als over de top, maar mooi zijn de schoenen wel. De prijs begint rond de € 750, oplopend tot zo’n 1500 Euro of meer.

lees ook:  de domper van Louboutin 

De buur van Louboutin is Agent Provocateur  (ontwerper: Joseph Corré, zoon van  Vivienne Westwood). Prettig om als vrouw naar binnen te wandelen, in Nederland is de lingerie van Agent Provacateur alleen verkrijgbaar bij een grote Bijenkorf of online. Maar lingerie moet je passen. Doe dat in dit geval op eigen inzicht, want de verkoopsters in deze winkel roepen maar wat. Doe ook de boetiek aan van de Japanse designer Issey Miyake aan, Boulevard Saint Germain 201.Het is kleurige tijdloze kleding met veel plooien. Bijzonder en een beetje raar. Je moet er van houden.

Als afsluiting van het shopavontuur is daar al sinds 1887 Café De Flore (Boulevard de Saint-Germain 172) . Neem er een potje thee of een vin rouge. Het was de stamkroeg van ondermeer Jean Paul Sartre en Simone de Beauvoir. Waar ze het over hadden? Vast niet over de laatste mode, eerder over hoe kleding je persoonlijke kunstvorm is. En wat dan de zin van kunst is, in dit ondermaanse.

 

Tips.

Vintage of tweedehands? Bekijk de maat: vintagekleding is kleiner dan kleding van de afgelopen twintig jaar. Een vintage jurk in maat 40 zou nu maat 36 of een kleine 38 zijn.

Waar kun je nog meer shoppen in Parijs?

  • Rue du Bac (Saint-Germain-des-Prés) Métro Rue du Bac
  • Gebied rond Les Halles. Metro Les Halles of Châtelet
  • In het Opéragebied zijn diverse grote warenhuizen, zoals Au Printemps en La Fayette. Metro Boulevard Haussmann-Lazare, Lafayette of Opéra
  • Avenue de Montaigne, eveneens top-end, net als Saint-Germain-des-Prés. Metro Franklin Roosevelt.
  • Rue de Rivoli, voor het segment H&M en Zara. Metro Châtelet of Louvre.
  • Neem de trein naar Parijs, hij is er in drie en een half uur vanaf Amsterdam. Hoe eerder van tevoren geboekt, hoe goedkoper. Er zijn regelmatig aanbiedingen voor (eerste klas) weekendretours tegen gereduceerde prijs. Check  www.nsinternational.nl  of www.treinreiswinkel.nl.

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram