doorknoopjurk

door | 25 april 2017 | jurken, korte jurk | 0 Reacties

Onderschat de doorknoopjurk niet. Iedere vrouw moet die in haar kast hebben. Waarschijnlijk is dat ook zo, als je even langs je kledinghaakjes gaat.  Voor de slaperige lezertjes: wat is een doorknoopjurk ook al weer? Zo één met knopen van voren, van het  begin tot het eind. Je blijft maar doorknopen, zeg maar. De knoop-toch-doorjurk.

Hij is van alle tijden. De rits werd pas eind negentiende eeuw uitgevonden, tot die tijd moesten we ons behelpen met touwtjes en knopen. De doorknoopjurk is daar een overblijfsel van, en dat is helemaal niet erg. Want op de doorknoopjurk heb je nog een beetje invloed, dat is bij de meeste normale jurken niet zo. Die zitten goed, of niet.

Heb je je bovenste knoopje open of dicht? En hoever laat je hem open? Laat je je kanten hemdje eruit piepen? Wil je netjes zijn, omdat je les moet geven of een toespraak, of omdat je bondskanselier van Duitsland bent, ja, doe ze dan maar allemaal dicht. Maar ga je op date, of heb je snode plannen met je man of vrouw, dan laat je juist een paar knoopjes open. Ook beneden trouwens, zodat je been met de ferme paal goed te zien is.

In erotische filmscènes zie je nooit een jurk met rits. Een achterrits is gezeur (zie ook https://www.jurkenvanmaria.nl/single-onvriendelijke-jurk/), want de actrice moet met haar rug naar de camera. De zijrits is nog erger. Acteertechnisch is er weinig eer te behalen aan de rits.  In een seksscène gaat de vrouw eerder clichégewijs langzaam haar jurk openknopen, daarbij schuins en broeiierig naar de acteur kijkend. Vertraging werkt altijd goed in de opbouw van spanning. Knoopje één,  knoopje twee, de bel gaat, knoopje drie, etcetera. In slechte films steekt de actrice tijdens het openknopen haar tongetje daarbij uit de giechel. Hoe dan ook, nooit een ritsjurk in films.

De wikkeljurk zien we trouwens nog wel eens in erotische scènes, hoewel minder. Immers, één trek aan de strik en de jurk valt op de grond. Maar waarschijnlijk vraagt dit ene moment zoveel acteervermogen, dat de wikkeljurk filmtechnisch minder populair is dan de doorknoper. Eén wikkeljurkmoment staat op mijn  netvlies gebrand. Ik zag in een mediterrane filmomgeving een vrouw de marmeren trap oprennen in haar rode wikkeljurk. Tijdens de ren zag je de rode jurk als een waterval van de trap afglijden, ze had hem ondertussen snel uitgetrokken. Cool! Ik heb meteen een rode wikkeljurk aangeschaft, omdat ik dit ook wil doen. Nummer één op de bucketlist, met een rode wikkeljurk een marmeren trap oprennen in een huis aan de azuurblauwe zee en die onderwijl uittrekken, net voor de trap een bochtje maakt en je uit het gezichtsveld verdwijnt. Ik heb ook al veel geoefend en ik overweeg een marmeren trap. Het is er tot nu toe nog niet van gekomen.

Maar de doorknoopjurk is die trouwe basisjurk waamee je zowel degelijke als zinderende dingen kunt doen. Je hoeft niet te oefenen en geen marmeren trap. Een houten kraaktrap en een druipkaars in een wijnfles volstaan. De doorknoper is er al zolang de jurk bestaat, van het begin der tijden. Daarom: ode aan de doorknoopjurk!

Info: doorknoopjurk, Vanilia, laarzen, Chi Mihara, foto: Erik Meijers in Amelisweert

Tips.

Er zijn drie oerjurken:

  • De wikkeljurk
  • De doorknoopjurk
  • De overgooier

Wil je een doorknoopjurk aanschaffen? Let dan hier op:

  • De knoopjes rond je taille moeten niet te strak staan, dan krijg je het veertig+man-met-wijnbuikjeëffect.
  • Voorkeur heeft een doorknoper met een manipuleerbare taille achter. Dat kan zijn door een strik of anderszins. Zo kun je de jurk behalve boven en onder ook qua taille helemaal naar je figuur maken, en kleedt hij altijd goed af .
  • Ben je je doorknoper zat? Zet er andere knopen op! Dan heb je een totaal andere jurk.  

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram