gefeliciteerd met je Havo-examen!

door | 17 juni 2019 | jurken, korte jurk | 0 Reacties

Dochter heeft haar Havo-examen gehaald.  Er zou nu een zucht van verlichting door onze driekoppige familie moeten gaan (zoon, dochter en ik), en dat is ook zo.  Ware het niet dat ze zelf al ver vóór de uitslag, de inkt van de laatste vraag was nog niet droog, op het vliegtuig naar Spanje zat. Feesten met vriendinnen. Doeoeoei!

Er zijn momenten geweest dat ik dacht: ‘Wat zou mijn leven rustig zijn als ze die Havo heeft gehaald.  Wat moet dat een Walhalla zijn.’  Dat was in de tijd dat we warme banden onderhielden met de leerplichtambtenaar, ze kwam nog net niet op onze verjaardag. In de tijd dat ik dagelijks gebeld werd door school, ‘waar dochter nou weer was.’  Mijn ex en ik overwogen om na haar examen zelf  naar school te bellen, nu ze geslaagd was, om te vragen waar ze vandaag was. Hihihi, te flauw. Ook de tijd van kromliggen voor alle huiswerkklassen en bijlesleraren is voorbij.  Wat een zalige periode breekt er aan.

Nu gaat het ‘tussenjaar’ in.  ‘Tussen wat precies in?’ heb ik vaak gevraagd.  Haar hele leven is tot nu toe één groot tussenjaar. Nu is dat een hele gelovige gedachte, alles is tijdelijk in dit ondermaanse. Leef je leven gelijk een tussenjaar.  Maar ik krijg niet de indruk dat ze het religieus bedoelt.  Overigens is het tussenjaar zinnig ingevuld, er worden vooropleidingen gedaan voor de toneelschool, audities en er wordt gewerkt. Nu ook, ze staat op dit moment ijs te verkopen aan een meer. “Vanavond,” kondigde ze aan “blijf ik nog even hangen.” Dat wordt weer feesten.

lees ook:  je dochter ‘s nachts tegenkomen in de stad

Is het erg? Nee, ze leeft met de flow, zorgeloos en anticiperend op wat er langs komt. Vitalisme pur sang. Ze bouwt levensenergie op voor latere tijden. Het is bijna een herhaling van zetten, zo’n dertig jaar geleden deed ik het ook. Zat ver weg in Israël toen de examenuitslag nog moest komen. We hadden bijna precies dezelfde cijfers, en beiden een vijf voor economie. Okay, bij dochter is de vijf naar beneden afgerond en bij mij naar boven. Er is dus vooruitgang, een generatie later.

GEFELICITEERD lieve dochter! Ik ben trots op je!

 

foto: Kilian, Amelisweerd Utrecht

p.s.: duimpje op facebook vinden we leuk! 

levensles

Alles stroomt.

 

Partners

Vinted

Instagram